Numărarea porțiilor folosind mâna este o metodă ușoară pentru a ne calcula porțiile fară a folosi un cântar. Este bazată pe calcularea necesarului zilnic de calorii în funcție de obiectiv, iar mai apoi stabilind cea mai buna formula pentru divizarea macronutrientilor. Acești macronutrienti vor fi mai apoi divizați în porții, și porțiile orientate după mărimea mâinii, cum e prezentat mai jos:

1 porție proteine= 1 palmă

1 porție legume= 1 pumn

1 porție carbohidrați = 1 mânuță (măna ținută ca o cupă)

1 porție grăsimi = 1 deget mare

Cât înseamnă o porție de proteine?

O porție de proteine reprezintă 1 palmă, care reprezintă 20-30 g proteină (ca macronutrient), și echivalează cu 85-113 g carne gătită, sau 2 ouă întregi, sau 128 g iaurt grecesc.

Cât înseamnă o porție de carbohidrați?

O porție de carbohidrați reprezintă 1 mânuță, care reprezintă 20-30 g carbohidrați (ca macronutrient), și echivalează cu 64-85 g cereale/ leguminoase gătite, sau 1 cartof/ fruct mediu.

Cât înseamnă o porție de grăsimi?

O porție de grasiumi reprezintă un deget mare, care reprezintă 7-12 g grăsimi (ca macronutrient), și echivalează cu 1 lingura de ulei.

De exemplu, pentru o femeie cu necesarul caloric personalizat pentru slăbire la 1400 calorii/zi, se vor consuma:

4 palme de proteine (ex. carne de pui, tofu, pește, iaurt grecesc)

4-6 pumni de legume (ex. spanac, morcovi, conopidă, roșii)

3 mânuțe de carbohidrați (ex. fasole, afine, cartofi dulci, ovăz)

4 degete de grăsimi pe zi (ex. ulei de măsline, nucă, avocado, semințe de in).

Pentru mai multe întrebări, sau pentru a beneficia de o consultație nutrițională personalizată, vă rog să trimiteți un mesaj pe [email protected] sau pe rețelele de socializare ale blogului “Farmacistă Cu Blog” (Facebook, Instagram, TikTok).

Sara Saijari

Farmacist și Health & Nutrition Life Coach.