Calciul este un mineral necesar pentru creșterea și menținerea dinților și oaselor puternice, functionarea nervilor, contracției musculare și secreției anumitor hormoni și enzime.

Deși este rar, un deficit de calciu poate duce la amorțeală la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare, crampe musculare, convulsii, letargie, pierderea poftei de mâncare și ritm cardiac anormal. Un deficit pe termen lung poate duce la pierderea osoasă (osteopenie) și oase fragile (osteoporoză). 

În schimb, excesul de calciu (în special din suplimente) poate duce la pietre la rinichi, calcificarea țesuturilor moi și risc crescut de boli vasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacul de cord. 

Alimentele bogate în calciu includ tofu, lapte, iaurt, brânză, verdeturi, fasole, scoici, bame, păstrăv și dovleac. Doza zilnica recomandata (DZR) pentru calciu este de 1300 mg. 

Alimente bogate în calciu:

1: Branza Tofu 

100 g branza Tofu = 683 mg calciu (53% DZR) 

76 calorii

2: Lapte degresat

100 g lapte degresat = 122 mg calciu (9% DZR)

34 calorii

3: Iaurt degresat

100 g iaurt degresat = 199 mg calciu (15% DZR)

63 calorii

4: Parmezan

100 g parmezan ras = 1184 mg calciu (91 % DZR)

431 calorii

5: Spanac

100 g spanac gatit = 136 mg calciu (10 % DZR)

23 calorii

6: Bame

100 g bame gatite = 77 mg calciu (6% DZR)

43 calorii 

7: Păstrăv

100 g pastrav gatit = 86 mg calciu (7% DZR)

197 calorii


Sara Saijari – Farmacist si Health & Nutrition Life Coach