Magneziul este un mineral esențial necesar organismului pentru funcționarea mușchilor și a celulelor nervoase, menținerea ritmului cardiac, construirea oaselor puternice și producerea de energie. Secreția și acțiunea insulinei necesită și ea, magneziu.

Un deficit de magneziu poate duce la amorțeală, crampe musculare, convulsii, ritm cardiac anormal și spasme coronariene.

În schimb, consumul prea mare de magneziu provoacă de obicei diaree și greață, pe măsură ce organismul încearcă să elimine excesul.

Alimentele bogate în magneziu includ legumele cu frunze verzi, semințele, fasolea, peștele, cerealele integrale, alunele, ciocolata neagră, iaurtul, avocado, bananele și multe altele. Doza zilnica recomandata (DZR) pentru magneziu este de 420 mg.

ALIMENTE CU UN CONTINUT BOGAT DE MAGNEZIU:

1: Spanac

100 g spanac gatit = 87 mg magneziu (21% DZR)

23 calorii

2: Semințe de dovleac

100 g seminte de dovleac = 550 mg magneziu (131% DZR)

446 calorii

3: Fasole Lima

100 g fasole lima gatita= 74 mg magneziu (18 % DZR)

138 calorii

4: Ton

100 g ton rosu fiert = 64 mg magneziu ( 15 % DZR)

116 calorii

5: Orez brun

100 g orez brun fiert = 44 mg magneziu (10 % DZR)

111 calorii

6: Migdale

100 g migdale = 270 mg magneziu (64% DZR)

579 calorii

7: Ciocolată neagră (85% cacao)

100 g ciocolata neagra 70-85% cacao = 228 mg magneziu (54 % DZR)

580 calorii

8: Avocado

100 g avocado = 29 mg magneziu ( 7% DZR)

160 calorii

9: Iaurt slab

100 g iaurt slab = 19 mg magneziu ( 5% DZR)

63 calorii

10: Banane

100 g banane = 27 mg magneziu ( 6% DZR)

89 calorii


Sara Saijari – Farmacist si Health & Nutrition Life Coach