Potasiul este un nutrient esențial folosit pentru a menține echilibrul fluidelor și electroliților în organism. De asemenea, joacă un rol critic în transmiterea impulsurilor electrice în inimă.

Un deficit de potasiu cauzează oboseală, iritabilitate și hipertensiune arterială. Cu excepția cazului în care sunteți sub dializă sau aveți o afecțiune specială, o supradoză de potasiu din surse naturale este aproape imposibilă. Semnele unor niveluri ridicate de potasiu în sânge includ slăbiciune, paralizie și palpitații ale inimii. 

Alimentele bogate în potasiu includ legume cu frunze verzi, pește, fasole albă, avocado, cartofi, dovleac, lapte, ciuperci, banane și roșii gătite. Doza zilnica recomandata (DZR) pentru potasiu este de 4700 miligrame (mg).

Alimente bogate in potasiu:

1: Frunze de sfecla

100 g frunze de sfecla gatite = 909 mg potasiu (19 % DZR)

 27 kCal

2: Somon

100 g somon gatit = 628 mg potasiu (13 % DZR)

139 kCal

3: Fasole albă mare

100 g fasole alba gatita = 561 mg potasiu (12 % DZR)

198 kCal

4: Avocado

100 g avocado = 485 mg potasiu (10 % DZR)

160 kCal

5: Cartofi

100 g cartofi copți în coajă = 535 mg potasiu (11 % DZR)

109 kCal

6: Dovleac (ghindă)

100 g dovleac (ghinda) copt = 437 mg potasiu (9% DZR)

40 kCal

7: Lapte degresat

100 g lapte degresat = 150 mg potasiu (3% DZR)

42 kCal

8: Ciuperci 

100 g ciuperci gătite = 356 mg potasiu (8% DZR)

48 kCal

9: Banane

100 g banane = 358 mg potasiu (8 % DZR)

89 kCal

10: Roșii

100 g rosii gatite = 218 mg potasiu (5 % DZR)

17 kCal


Sara Saijari – Farmacist si Health & Nutrition Life Coach