Zincul este un mineral esențial care ajuta la formarea a peste 300 de enzime în organism, cu  diferite funcții, inclusiv vindecarea rănilor, funcționarea sistemului imunitar, construirea proteinelor și ADN-ului, fertilitatea la adulți și creșterea la copii. Zincul este, de asemenea, necesar pentru menținerea mirosului și gustului.

Un deficit de zinc poate duce la încetinirea creșterii, diaree, impotență, căderea părului, leziuni ale ochilor și ale pielii, scăderea apetitului și imunitate scazuta.

În schimb, consumul prea mare de zinc poate duce la greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, crampe abdominale, diaree și dureri de cap pe termen scurt și poate perturba absorbția cuprului și a fierului pe termen lung.

Dacă aveți un deficit de zinc, atunci alimentele de origine animală sunt mai eficiente decât alimentele vegetale.

Alimentele bogate în zinc includ stridii, carne de vită, pui, tofu, nuci, semințe, linte, iaurt, fulgi de ovăz și ciuperci. Doza zilnica recomandata (DZR) pentru zinc este de 11 mg.

Alimente bogate in zinc:

1: Stridii           

100 g stridii gatite= 61 mg zinc (555% DZR)

160 kCal

2: Carne de vită

100 g friptura de vita = 11 mg zinc (99% DZR)

134 kCal

3: Pulpe de pui

100 g pulpe de pui gatita = 2 mg zinc (19 % DZR)

230 kCal

4: Branza Tofu

100 g branza tofu ferma = 2 mg zinc (14 % DZR)

145 kCal

5: Dovleac și semințe de dovleac

100 g dovleac copt sau seminte de dovleac prajite= 10 mg zinc (94% DZR)

46 kCal pentru 100 g dovleac copt

522 kCal pentru 100 g seminte de dovleac prajite

6: Linte

100 g linte fiarta= 1 mg zinc (12 % DZR)

116 kCal

7: Iaurt

100 g iaurt degresat = 1 mg zinc (9% DZR)

63 kCal

8: Fulgi de ovăz

100 g fulgi de ovaz gatiti = 1 mg zinc (9% DZR)

68 kCal

9: Ciuperci Shiitake

100 g ciuperci Shiitake gatite = 1 mg zinc (12% DZR)

56 kCal


Sara Saijari – Farmacist si Health & Nutrition Life Coach